Bij de meeste ongevallen op de weg zijn twee partijen betrokken. Vaak is snel duidelijk wie de schuldige partij is en wie het slachtoffer. Toch komen er ook regelmatig eenzijdige ongevallen voor: iemand komt op een smalle weg in de berm terecht en rijdt tegen een boom, een ander is verblind door de laagstaande zon en rijdt in op een file. Of je bij dit soort ongevallen je (letsel)schade krijgt uitgekeerd, hangt af van de verzekeringen die je zelf hebt afgesloten.
De WAM (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen)
Zodra je een kenteken op je naam laat zetten heb je een verzekeringsplicht. Dit is geregeld in de WAM, de Wet aansprakelijkheidsverzekeringen motorrijtuigen. De WA-verzekering dekt de schade (dus ook de letselschade) die iemand met zijn auto aan anderen toebrengt. Wanneer je “all risk” verzekerd bent, krijg je wel de schade aan je eigen auto vergoed, maar niet je eigen letselschade.
Naast deze verplichte verzekering kunnen er twee soorten vrijwillige verzekeringen worden afgesloten: de Ongevallenverzekering Inzittenden en de Schadeverzekering Inzittenden. Qua naam lijken ze op elkaar, maar de verschillen zijn groot.
De OVI (Ongevallenverzekering Inzittenden)
De Ongevallenverzekering Inzittenden keert enkel een vooraf afgesproken bedrag uit als een inzittende van je auto door een ongeval blijvend invalide wordt of overlijdt. Wanneer er sprake is van blijvend letsel, is het vaste bedrag dat uitgekeerd wordt vaak onvoldoende om de volledige schade te dekken.
De SVI (Schadeverzekering Inzittenden)
De Schadeverzekering Inzittenden daarentegen vergoedt de werkelijk geleden schade die een inzittende in uw auto door een ongeval heeft geleden, waaronder de bestuurder/veroorzaker. Er wordt niet gekeken naar wie schuldig is aan het ongeval. Het gaat om zowel materiële schade zoals kosten van huishoudelijke hulp, schade door arbeidsongeschiktheid en smartengeld (immateriële schade).
De Schadeverzekering Inzittenden is daarmee de meest complete aanvulling op de WAM-verzekering. Niet alleen bij eenzijdige ongevallen is deze verzekering van belang. Ook bij ongevallen waarbij discussie bestaat over wie er aansprakelijk is, biedt een Schadeverzekering Inzittenden zekerheid, zelfs wanneer het ongeval in het buitenland plaatsvond. Zo wordt voorkomen dat je met de (buitenlandse) verzekeraars in discussie moet over aansprakelijkheid of omvang van de schade. Wat dat betreft zou deze verzekering eigenlijk niet mogen ontbreken in de reiskoffer van de vakantieganger.
Bent u betrokken geraakt bij een ongeval en kunt u een beroep doen op een Schadeverzekering Inzittenden? Neem dan contact op met Lie Letselschade. De redelijke kosten van rechtsbijstand door een advocaat vallen onder uw schade en dienen derhalve te worden vergoed door de verzekeraar.
De WEGAM (Werkgeversaansprakelijkheidverzekering Motorrijtuigen)
WEGAM staat voor Werkgeversaansprakelijkheidverzekering Motorrijtuigen. Indien uw werkgever deze verzekering heeft afgesloten en u wordt als bestuurder of inzittende slachtoffer van een eenzijdig verkeersongeval tijdens het werk (u slipt en botst tegen een boom bijvoorbeeld), dan hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de financiële gevolgen van dat verkeersongeluk tijdens werktijd. De verzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade als bestuurder, in- of opzittende van een motorvoertuig. Ook in dit geval is rechtsbijstand door Lie Letselschade doorgaans geheel kosteloos.
Wenst u graag een stukje deskundig advies over de aansprakelijkheid van de werkgever bij een bedrijfsongeval, of wilt u verder geholpen worden met andere vraagstukken? Neem dan direct contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.